Festival de Piano Toca’m

05/05/2023

07/05/2023

12:00 am A 11:59 pm

Carrer de l'Àngel, n. 6, 43500 Tortosa, Espanya

https://tocam.cat/

Event Descripció

VOLS TOCAR AL TOCA’M?. Toca’m 2023 se celebrarà a Tortosa els dies 5, 6 i 7 de maig.

Festival de Piano Toca’m, és un festival de piano urbà, un esdeveniment popular i accessible per a tothom. La direcció del festival ha pensat acuradament els llocs on ubicar els pianos: diferents places de Tortosa i llocs de la ciutat on no s’han fet mai cap tipus de concerts com els que proposen. L’objectiu és posar en valor el patrimoni arquitectònic de la ciutat i donar l’opció a la gent d’escoltar música i gaudir d’espais emblemàtics de la ciutat, de manera que la música surti dels auditoris i ocupi aquests espais.

Toca’m vol ser un reclam turístic per a la gent de les Terres de l’Ebre i d’arreu de l’Estat, un atractiu per a qui vulgui conèixer la ciutat i alhora vulgui gaudir de bona música.

A banda d’oferir els pianos a tothom qui els vulgui tocar, el Toca’m convida músics i artistes de renom del territori i d’arreu de l’Estat a actuar en diferents espais del festival. Els concerts seran gratuïts, es faran durant tot el dia, matí tarda i nit, en diferents horaris i ubicacions.

El Toca’m té una part social a través de la qual aproparà el piano als sectors més vulnerables, com són els hospitals i residències geriàtriques de la ciutat.

Toca’m és un projecte innovador, original i únic. Actualment no tenim cap altre festival a Catalunya que posi el piano com a eix central, el piano amb totes les seves vessants i amb músiques d’estils diferents. El piano al carrer, a les places, el piano i la seva música a l’abast de tothom, per poder tocar-lo i gaudir-ne de la mà de músics professionals i grans pianistes del nostre país. Un festival que porta la música i la cultura a tothom, per a poder-les viure i sentir durant tres dies aquí, a les Terres de l’Ebre, a Tortosa.

Festival de Piano Toca’m 2023

Toca’m és un projecte ideat pels pianistes Manel Miró i Maria Lombarte, fundadors i membres del duet Àmarim. Treballen junts a l’Espai LaBinota, on Maria Lombarte és la directora i Manel Miró és el pianista acompanyant dels cors de LaBinota, a més d’ocupar els càrrecs de presidenta i tresorer de l’associació Cor LaBinota. Tots dos treballen en aquestes formacions i entitats per a la divulgació artística i la formació pedagògica i musical a la ciutat de Tortosa.

L’any 2019 inicien el primer Toca’m amb l’objectiu d’apropar el piano a la gent de Tortosa. Instal·len un piano de cua a la plaça de l’Àngel el dia 21 de juny. Dia de la Música, perquè estudiants, professionals, amateurs i gent del carrer puguin així apropar-se a l’instrument i tocar-lo. Es posa també a l’abast de tothom un instrument que per a molta gent és inaccessible i no l’ha tocat mai.

Malgrat que l’edició del 2020 no es va poder realitzar, a causa de la COVID, el 21 de juny de l’any 2021 van reprendre el Toca’m amb el mateix format que l’edició del 2019. Veient la resposta tan positiva i la repercussió d’aquestes dues edicions, l’any 2022 van decidir ampliar així el projecte i fer-ne un esdeveniment important. També un projecte de ciutat, amb la ciutat i per la ciutat: el Festival de Piano Toca’m.

L’objectiu és posar en valor la ciutat de Tortosa, crear-hi així un ambient artístic i cultural important i realçar el seu patrimoni i la seva important història musical i artística. Encapçalada pel músic, compositor i mestre dels grans mestres Felip Pedrell, de qui la ciutat encara en conserva també el piano.

ACTIVITATS ARTÍSTIQUES AL FESTIVAL DE PIANO TOCA’M

ACTUACIONS D’ALUMNES DE PIANO, PIANISTES AMATEURS I PROFESSIONALS

Tornem a fer una convocatòria a través de la web del TOCA’M i també de les nostres xarxes socials. Així  per a pianistes aficionats, amateurs, estudiants de conservatori de nivell professional i superior. Així com per a pianistes professionals que vulguin tocar algun dels pianos, per a fer-hi una actuació breu. Aquests s’hauran d’inscriure a la pàgina web per poder assignar-los franja horària i piano. La comissió artística del festival programarà les actuacions segons criteris artístics i disponibilitat horària i de pianos. D’aquesta manera donem també l’oportunitat a joves promeses perquè puguin fer música i passin uns dies a Tortosa mentre gaudeixen de l’ambient musical que s’hi crearà.

La novetat d’enguany respecte a aquest punt és la ubicació així d’un piano al mercat de Tortosa.

Vols tocar al TOCA’M?

CONCERT INAUGURAL I DE CLOENDA

El divendres 5 de maig, al vespre, s’inaugurarà oficialment el TOCA’M 2023 amb el concert “Per a Alícia” a càrrec de la pianista Alba Ventura, a la plaça de l’Absis de la Catedral.

Aquest concert està emmarcat així, dins les activitats de l’Any Alícia de Larrocha, en commemoració del centenari del naixement de la gran pianista Alícia de Larrocha.

Complementant aquest concert inaugural, i com a activitat també inclosa dins d’aquest Any Alícia de Larrocha, la filla de la prestigiosa pianista, Alícia Torra, farà una xerrada explicant el vessant més personal de la pianista i inaugurarà l’exposició “Alícia de Larrocha” a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

El diumenge 7 de maig tancarem el TOCA’M 2023 amb el concert de Manu Guix, a la plaça de la Catedral.

Veure programa

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M I DANSA

El propòsit és crear un espai artístic on combinar la música per a piano amb la dansa. Comptarem amb la col·laboració de ballarins i d’escoles de dansa i ball de la ciutat. La proposta inclourà actuacions conjuntes d’aquests ballarins i d’alumnes d’aquestes escoles, juntament amb els concerts dels pianistes.

Veure programa

2A TROBADA TOCA’M DE PIANISTES D’ESCOLES DE MÚSICA DE LES TERRES DE L’EBRE

El TOCA’M 2023 tindrà de nou la participació de les escoles de música de la nostra ciutat i del nostre territori, una gran convocatòria perquè tots els seus alumnes tinguin l’oportunitat i l’espai per a tocar al festival i gaudir de tots els concerts i activitats del TOCA’M.

La 2a Trobada TOCA’M de Pianistes d’Escoles de Música de les Terres de l’Ebre tindrà lloc el diumenge 7 de maig al Parc Teodor González.

Veure programa

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M I BELLES ARTS

Intervencions plàstiques simultànies als concerts dels pianistes.

Veure programa

TOCA’M SOCIAL

Volem dur la música dels pianos a gent que aquests dies no podrà anar a gaudir dels concerts del TOCA’M. La proposta inclou fer concerts, amb un piano, a l’Hospital Verge de la Cinta, a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i a la residència geriàtrica L’Onada Tortosa.

Veure programa

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M AL RIU

Les novetats del TOCA’M 2023 seran els dos concerts de diumenge al Parc del Campus Universitari Terres de l’Ebre. Per una banda, la música de la pianista Lídia Papió, amb el seu concert matinal “Banys de música a la natura”, combinant música amb l’activitat txikung dirigida per Marhía José Calvo, instructora de txikung i facilitadora de mindfulness. I al migdia, el pianista Joan Díaz i la cantant Maria Escudero hi presentaran el seu darrer treball “Lo cárdeno sobre lo rojo”, un recull inèdit de nou cançons originals compostes a partir de diversos poemaris de Federico García Lorca.

Tornarem a anar al Pont Roig, per a gaudir del concert “Opening”, a càrrec de la pianista Sofi Páez, amb la participació de Rafa i Nona, professors de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta.

Veure programa

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M NOCTURN

Amb els concerts nocturns pretenem donar a la música del piano l’encant especial de la màgia de la nit. En aquest marc, es faran els concerts següents:

Al Museu de Tortosa, el divendres el pianista Carles Marigó presentarà l’espectacle “Breaking Bach”, un apropament nocturn molt singular a la música de J. S. Bach.

A l’embarcador fluvial, concert del pianista José Carra amb el seu treball “Santuario”, un concert nocturn molt especial a la vora del riu Ebre.

Repetim el Silent Wifi Concert al Parc Teodor González, la matinada de dissabte a diumenge. Un concert que només serà audible pel públic mitjançant auriculars wifi d’alta fidelitat, escoltant un programa inspirat en la nit. L’espectador gaudirà d’una experiència multisensorial immers en l’ambient de l’espai del concert en el silenci de la nit. El protagonista serà el pianista Lluís Capdevila amb el seu darrer treball “Lament”.

Veure programa

LA BICITECLA

La Bicitecla és un tricicle especialment dissenyat i fabricat per l’artista Marcus Neeleman, on instal·lem un piano vertical usat. Amb la Bicitecla tornarem a dur la música del piano a terrasses de bars, cafeteries i restaurants de Tortosa.

Veure el recorregut

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M VA A LES ESCOLES

Continuarem el projecte “Coneixem el piano” a les escoles de primària de la ciutat perquè els alumnes de les escoles puguin conèixer l’instrument del piano d’una manera molt pedagògica i divertida. Juntament amb aquesta unitat didàctica els alumnes construiran un piano amb materials reciclats, amb imaginació i creativitat.

Els pianos construïts s’exposaran els dies del festival a la plaça d’Espanya. Convidarem les escoles a anar a visitar l’exposició el divendres al matí.

TOCA’M DIDÀCTIC

Oferirem una primera classe, prèvia inscripció a la pàgina web i a xarxes socials del TOCA’M, per aprendre a tocar el piano en un matí.
Inscripcions aquí

I un concert de caràcter familiar per als més petits, “La Nana i l’avi Papet van de concert”, a càrrec d’Anna Roig Dolz, de la companyia Creixendo, el dissabte al migdia al Parc Teodor González.

FESTIVAL DE PIANO TOCA’M I DIA DE LA MÚSICA

Continuant amb l’esperit fundacional del TOCA’M, el divendres 16 de juny ubicarem un piano a la plaça de l’Àngel per a les actuacions dels alumnes de l’Espai de Música LaBinota i també de pianistes espontanis.

De la mateixa manera, el dissabte 17 de juny hi haurà un concert amb els pianistes Antoni Tolmos i Josep M. Porté, que hi presentaran l’espectacle “2pianoS”.

TOCA’M INCLUSIU

Aquest 2023 iniciem un nou projecte amb el qual volem donar a conèixer la música de pianistes d’altres nacionalitats. L’objectiu és implicar la comunitat de les Terres de l’Ebre relacionada amb la nacionalitat de l’artista escollit.

En aquesta edició comptarem amb el pianista marroquí resident a Berlín Amine Mesnaoui, que ens presentarà el treball “Moroccan songs”.

Veure programa

ACTUACIONS D’ALUMNES DELS CENTRES D’ENSENYAMENT SUPERIOR DE MÚSICA AL FESTIVAL DE PIANO TOCA’M

Actuacions d’alumnes del Centre Superior de Música de la Fundació Conservatori del Liceu, fruit del conveni de col·laboració signat amb la Fundació Conservatori del Liceu amb l’objectiu de promoure la difusió i la pràctica musical dels joves músics a l’escenari, oferint-los noves oportunitats artístiques.

Actuacions d’alumnes de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Aquesta edició, hem signat un conveni de col·laboració amb l’Escola de Música Superior de Catalunya (ESMUC) per oferir el festival com a aparador de joves pianistes que estan a les portes de l’inici de les seves carreres professionals.

Veure programa

Els artistes del festival de piano TOCA’M 2023 oferiran concerts en espais emblemàtics de Tortosa durant tres dies, del 5 al 7 de maig.

Pianistes de renom internacional presentaran a Tortosa espectacles amb diferents estils de música: blues, bugui-bugui, clàssica, minimalisme, neoclàssica, contemporània, flamenc, pop, jazz…

En aquesta edició del festival de piano de Tortosa hi ha una vintena d’artistes convidats: Alba Ventura, Carles Marigó, Amine Mesnaoui, Ester Lecha, Anna Roig Dolz, Carolina Santiago, Jaume Vilaseca, Marta Puig, Nil Ciuró, José Carra, Lluís Capdevila, Lídia Papió, Sofi Páez, Joan Díaz i Maria Escudero, Lluís Coloma i Guillem Alonso, Mélodie Gimard Trio, Manu Guix, Antoni Tolmos i Josep M. Porté.

Programa festival de piano TOCA’M 2023, del 5 al 7 de maig.

El festival de piano TOCA’M 2023 tindrà així lloc en diferents localitzacions de Tortosa. S’instal·laran alguns pianos en llocs estratègics de la ciutat perquè els puguin tocar tant pianistes amateurs com professionals.

Organizers

ASSOCIACIÓ COR LABINOTA

Carrer de l'Àngel, n. 6, 43500 Tortosa, Espanya

696 70 54 21

https://entitats.cat/associacio-cor-labinota

Contact Information

info@tocam.cat

Visited 82 times, 1 Visit today

Afegeix una ressenya

Your Rating for this listing:

 

Related Event

Moll de la Fusta, Barcelona, Espanya

05/01/2023 To 27/01/2023

8:00 am To 11:59 pm

Obertes les inscripcions per a sol·licitar participar com expositor a La Setmana 2023 Obertes les inscripcions per a participar com expositors a la propera edició de La… Llegeix més…

Somia Vins i Llibres, Carrer del Pou Rodó, Girona, Espanya

26/03/2023

12:30 pm To 2:00 pm

Vermut musical, Respiro en Català. A Somia Vins i Llibres, de Girona, el 26/03/23 amb Lajúlia Es nota que s’apropa la primavera … Alguns respiraran amor, altres… Llegeix més…

Carrer Nou, 1, 1r, 07701 Maó, Illes Balears, Espanya

02/04/2023

Aina Tramullas a Es Nou Bar de Maó, dins el Festival Barnasants, arreu dels territoris. Per poder-te cantar, Diumenge 2 de d’abril · 19h El debut de la… Llegeix més…