L’Esbart Dansaire Santvicentí es va fundar l’any 1948 amb l’objectiu de divulgar la dansa popular del nostre país. La seva existència va durar fins el 1953 quan els seus components decideixen formar una colla sardanista. L’any 1981 l’Esbart reprèn la seva trajectòria com a entitat i es crea un ballet folklòric que vol dignificar la dansa d’arrel tradicional basant-se en models tradicionals per a convertir-los en veritables espectacles de dansa. El Ballet Folklòric de l’Esbart ha actuat en nombroses ballades en places i teatre de Catalunya, així com també a Andorra, França, Itàlia, Alemanya i Bulgària.
Va ser l’any 1988 quan l’Esbart crea l’Escola de Dansa, on s’hi imparteixen classes de dansa catalana a nens i nenes de 6 a 14 anys, a partir del treball corporal i el coneixement de les tradicions populars catalanes. També organitza intercanvis culturals amb altres escoles de dansa del Principat i la Catalunya Nord.
L’esbart participa en diverses activitats de caire tradicional de Sant Vicenç de Castellet. El seu treball més important ha estat i és la seva tasca de dinamització de la festa popular de Sant Vicenç de Castellet amb la restitució de la BALLADA POPULAR DE GITANES i la seva col·laboració per la recuperació de l’aplec de Castellet. La Ballada Popular de Gitanes que es celebra el segon diumenge de Pasqua, va comptar l’any 2001 amb la presència d’altres entitats que ballen gitanes amb motiu de la celebració a Sant Vicenç de Castellet del Mil·lenari.
Tota aquesta tasca va ser reconeguda l’any 1993 per la Fundació F.V.S. d’Hamburg, amb la concessió del Premi Europa per l’art Popular.
Grups Convidats
Esbart Sant Martí de Barcelona
L’any 1943 Mn. Laureà Guimbernau va fundar la secció Folklòrica de Sant Martí. S’hi feien les caramelles de Pasqua junt amb danses tradicionals.
L’Esbart Sant Marti de Barcelona es va constituir com a tal l’any 1945, i va actuar per primera vegada amb cobla a la Plaça del Canonge Rodó del barri de Sant Marti. Durant 5 anys estaria sota la direcció del mestre Tomàs Albors.
Als anys 50 va començar la col·laboració dels Mestres Manuel Cubeles i Josep Benet, que compaginaven el seu mestratge amb el del recent constituït Esbart Verdaguer.
En Robert Arias i la Teresa Payes van ser els primers directors d’aquesta nova etapa, en la que l’Esbart va actuar el 1953 al Gran Teatre del Liceu junt amb l’Esbart Verdaguer en l’opera Canigó.
Posteriorment van venir mestres com en Joan Lorente, en Joan González, en Vicenç Gonzalez, en Ramón Prats, l’Andreu Garcia, la Mercè Puig i en Lluis David.
Des de l’any 1992 la direcció coreogràfica del esbart Sant Martí està en mans d’en David Martínez i Coral.
El 1999 el cos de dansa de l’esbart es va introduir a la programació privada, començant per Mercat de Les Flor i el teatre Goya de Barcelona, durant tres setmanes consecutives, i continuant pel Teatre Romea l’any 2003, el SAT l’any 2004 i l’Auditori de Barcelona els anys 2009 i 2011.
El cos de dansa del esbart fa 20 anys que realitza una mitjana de 15 actuacions a l’any per a turistes nord americans, interessats en la nostra cultura a través de les danses populars.
Des de l’any 1976 l’esbart, de forma anual i al entorn de la festa Major del barri de Sant Marti, ha realitzat el recital de música i dansa folklòrica-religiosa a l’Església Parroquial de Sant Martí del Clot.
L’Esbart, en el seu interès per mostrar la cultura popular catalana fora de les nostres fronteres, ha participat en més d’un centenar de Festivals Internacionals i ha visitat nombrosos països com Alemanya, Andorra, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, Escòcia, Eslovàquia, France, Holanda, Hongria, lla de Gozzo , Malta, Itàlia, Portugal i Suïssa.
Esbart Rosa d’Abril de Castellterçol
L’Esbart Rosa d’Abril neix l’any 1946, de la mà de Joan Mercadé, mestre de Castellterçol i músic, i de la seva muller Enriqueta Capellades, que en portaren la direcció fins a principis dels anys vuitanta.
En aquests primers anys l’Esbart creix i es perfecciona gràcies a la col·laboració i el suport de diferents persones. D’entre elles, cal destacar la tasca d’en Joan Sagalés, membre de l’Obra del Ballet Popular, d’en Manuel Cubeles, director de l’Esbart Verdaguer, del mestre Joaquim Serra i de l’Enric Mañosas.
Entre els anys 1982 al 1987 agafa el relleu de la direcció de l’esbart l’Alfons Miró i la Rosa Bové, neta d’en Joaquim Serra.
A partir de l’any 1988 prenen la direcció de l’Esbart l’Enriqueta Mercadé, en Jaume Bonfill i la Joaquima Márquez, que el conduiran fins el 2010. Actualment l’Esbart continua sota la direcció del Jordi Franquesa i la Montse Malats amb el suport en l’ensenyament de la Joaquima Màrquez, l’Alba Postius, la Gemma Postius, la Laia Bou, l’Alba Coll i en Guim Alberch. L’Esbart també compta amb l’ajuda de la Rosa Calm que juntament amb la Joaquima Màrquez cuiden d’un vestuari divers i elegant. L’Esbart disposa d’un centenar de diferents conjunts que amb molta cura adapta a cada un dels balls per tal de donar color a l’espectacle. Actualment es disposa d’un nou vestuari de 60 m2 on a més de guardar-se els distints conjunts de ball serveix també per ubicar-hi tot l’atretzo, complements i la documentació històrica i fotogràfica que disposem.
En tots els espectacles complements i atretzo integren el vestuari donant-li una rellevància que el fa peculiarment majestuós.
La indumentària s’ha documentat amb molt rigor històric en cada un dels balls per tal de brindar a l’espectador un tastet de les nostres arrels, de la nostra cultura, i també de la nostra raó de ser.
El nom de “Rosa d’Abril” va ser escollit per votació de tota la colla de balladors, del moment , entre una llista de noms, per la gran devoció que tradicionalment els vilatans de Castellterçol teníem a la Mare de Déu de Montserrat.
L’Esbart actua durant aquests 70 anys d’existència per molts indrets de Catalunya: Barcelona, Moià, Caldes de Montbui, Manresa, Sant Celoni, Montesquiu, l’Estany, Sant Quirze de Safaja, Serrateix, Tarragona, Igualada, Girona, Vall d’Aran, Terrassa… i dóna a conèixer les nostres danses també a fora de Catalunya: Illes Balears, França i Alemanya.
L’Any 1996 l‘Esbart celebrà el 50è aniversari amb un recital amb més de cent balladors i ex- balladors plens d’entusiasme. A partir d’aquest moment, i fruit del retrobament, neix l’esbart de Veterans que participen amb diversos espectacles de la Roda de Veterans.
L’any 1998, Castellterçol celebra el seu mil·lenari i l’Esbart crea per aquest esdeveniment l’espectacle “De la mar, poema i dansa”, una combinació de danses de vora mar amb poemes del llibre “Cançons de rem i de vela”, de Josep Mª de Segarra.
L’Esbart, en els anys que segueixen, fa un intercanvi amb Artà a Mallorca, i fruit d’aquesta trobada enriqueix el seu repertori amb jotes i boleros mallorquins.
Seguidament en fa un altre amb Vielha a la Vall d’Aran, i el repertori s’amplia amb una colla de danses araneses.
L’Esbart col·labora activament amb les entitats del poble de Castellterçol i conrea altres vessant artístiques dins la cultura popular catalana, exemple del qual és EL POEMA DE NADAL de Josep Mª de Segarra representat dins el cicle de Nadal l’any 2005.
Aquest any 2016 celebra el 70è aniversari tornant a organitzar el final de Roda d’Esbarts Catalònia i un espectacle on tornaran a ballar tots els balladors en un únic espai. Des dels més novells fins als més veterans. L’espectacle constarà d’unes danses que cada grup ha escollit i una dansa creada especialment per celebrar els 70 anys d’existència. Serà una festa on xics i grans disfrutaràn recordant els temps en què havien ballat. Així doncs serà un motiu de retrobament amb el passat, el present i el futur de l’esbart.
El nostre esbart és una entitat oberta a tots els infants i joves de la comarca dedicada a la conservació i divulgació de la dansa catalana en totes les seves vessants i amb el màxim de rigor històric.
Assaja setmanalment al local de l’ANLA (antiga fàbrica tèxtil rehabilitada) amb l’esperit de desenvolupar la part artística (música, ball i ritme), la social (treball de grup, coneixences amb altres esbarts) i la individual (disciplina, psicomotricitat, respecte i amistat) als seus balladors.
Actualment, l’Esbart disposa de tres grups de dansa infantil, amb un total de 40 balladors compresos entre els 3 i els 14 anys, els quals venen participant amb la Roda d’Esbarts “Catalònia”. També té un grup de juvenils els quals compten amb uns balls propis i, alhora participen amb el cos de dansa.
El cos de dansa, format per una trentena de dansaires a partir dels 16 anys, és el nostre segell. Aquest grup representa la nostre entitat als distints escenaris i és l’encarregat de portar el principals espectacles de les danses d’arrel tradicional i danses de nova creació per així donar a conèixer la nostra cultura i tradició folklòrica arreu.
Tots els nostres dansaires han estat formats al nostre esbart i a alguns d’aquests joves són mestres i monitors ajudants dels grups infantils i juvenils.
Grup La Saca de Sitges