Skip to content

TOT RECORDANT OVIDI

OVIDI MONTLLOR , MAI NO SE'N VA, SEMPRE ÉS QUI TORNA

Homenatge a Ovidi Montllor a Sueca Ribera Baixa, 20 de juny 2015

Ovidi per Ovidi (Documental, TV3 10 de Setember 2015)

Entrevista a Ovidi Montllor al programa de TVE de Catalunya “Personatges”, conduït per Montserrat Roig. Any 1978

Ovidi Montllor diu Sagarra. Emés el 29/12/1994. Espectacle enregistrat al Teatre Lliure de Barcelona en maig del 1994, pocs mesos abans de la mort d’Ovidi Montllor.

Fill d’una família de classe obrera de l’Alcoi de postguerra, era el més gran de tres germans. De caràcter malaltís, aprofitava per a llegir les obres que el seu oncle li havia deixat en exiliar-se. Encara no havia complert 12 anys quan va haver de deixar l’escola per les necessitats econòmiques familiars. S’hagué d’espavilar en el món laboral treballant en 36 oficis diferents com a mecànic, adroguer, venedor ambulant, obrer tèxtil, cambrer, pastor, picapedrer, reporter o comptable. Per combatre les desigualtats que havia observat, quan es traslladà a Barcelona el 1959 s’integrà al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i després al Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC).

Cantant i poeta

Inicià la seva carrera artística en el món del teatre el 1965, el 1967 aprengué a tocar la guitarra de forma autodidacta i el 1968 començà a cantar professionalment i enregistrà el seu primer disc, La fera ferotge, una crítica a l’obsessió del franquisme per l’ordre, la lluita desigual de l’antifranquisme, i la passivitat de les classes mitjanes. Aquest disc el vinculà amb la Nova cançó i inicià diversos concerts amb Toti Soler.

A partir del 1968, començà a interpretar poemes musicals d’autors com Vicent Andrés EstellésJoan Salvat-PapasseitSalvador EspriuPere QuartJosep Maria de Segarra, entre d’altres. Açò, més tard, el relacionaria amb la Nova Cançó, un moviment artístic musical que va nàixer durant el franquisme i que pretenia impulsar la llengua catalana mitjançant un llenguatge reivindicatiu. La divulgació de l’obra de poetes catalans va ser una de les constants de la seva vida, i juntament amb RaimonFrancesc Pi de la Serra i Lluís Llach, les seves cançons van ser referents de l’antifranquisme fora de l’àmbit catalanoparlant. El govern valencià el va silenciar i fou vetat a la Radiotelevisió Valenciana.

El 23 de novembre de 2014 l’associació cultural La Xala i el col·lectiu Reconstruint Fuster de Sueca van fer un acte d’homenatge a Ovidi Montllor.
El cantautor recita i canta poemes de Josep Maria de Sagarra dins els actes commemoratius del centenari del seu naixement. L’acompanyen musicalment Toti Soler, Toni Meler i Eugeni Gil.

%d bloggers like this: